Thibault Van Renne

Handgeknoopte Tapijten

Luxe in de hoogste kwaliteit

Thibault Van Renne combineert modern design met ambachtelijke handarbeid, waarbij hij telkens de grenzen verlegt van wat mogelijk is.

Dit is wat TVR wereldwijd uniek maakt. Hiermee wil TVR een nalatenschap creëeren, en in de wereld een legende worden.

In de pers:

In de media:

Hoe worden onze exclusieve handgemaakte tapijten vervaardigd?

Mensen die niets van tapijten kennen, hebben soms moeite om te geloven dat het volledige productieproces van onze tapijten met de hand wordt gedaan: vanaf het ontwerp, het kaarden en het spinnen van de wol, tot en met het eindproduct bij de klant.

Hiervoor werkt Thibault Van Renne nauw samen met lokale ambachtslieden en vakmensen, o.a. in India en Nepal.

Hieronder beschrijven we graag in detail voor jou hoe dit ambachtelijke proces van tapijten maken exact in zijn werk gaat, hoe we onze grenzen telkens verleggen, en hierin veel verder gaan dan andere tapijtproducenten.

Als je liever de video bekijkt, dat kan hier:

 

 

1. Het ontwerp

Het kost veel tijd en veel moeite om een uniek ontwerp te maken dat anders is, maar toch tijdloos en stijlvol. Thibault Van Renne laat zich hiervoor inspireren door hedendaagse kunst, en kan ook werken op maat van de klant. Het ontwerp wordt eerst gemaakt in hoge resultie in Photoshop. De hoge complexiteit van het initiële ontwerp drijft de knopers tot de grenzen van hun ambacht. En dat is precies waar Thibault Van Renne naar streeft: exclusieve tapijten vervaardigen en hierbij telkens de grenzen verleggen van wat mogelijk is: vloerkleden met een controversiële schoonheid die “een legende worden".

 

2. Kaarden met de hand

Nadat de wol zorgvuldig is geselecteerd, wordt hij met de hand gekaard. Kaarden is een proces dat de vezels ontwart, reinigt en vermengt om een doorlopende wollen draad met goed gespreide variaties in natuurlijke kleuren te verkrijgen. Door het kaarden breken de plukjes van de wollen vezels, en worden de afzonderlijke vezels van de juiste richting voorzien, zodat ze evenwijdig aan elkaar komen te liggen.

 

3. Spinnen met de hand

Na het kaarden met de hand, wordt onze wol gesponnen met de hand. Omdat de wol al met de hand is gekaard, wordt het proces van spinnen met de hand eenvoudiger. De natuurlijke onregelmatigheden in de dikte van met de hand gesponnen draad maakt elk tapijt uniek. Wanneer de wol in kleurstof wordt gedrenkt, zal bij handgesponnen garen de verf minder absorberen op plekken waar het garen strak is gesponnen, en meer absorberen waar het garen losjes is gesponnen. Zonder dat het hun bedoeling is, maken de spinners hierdoor dus een garen dat nadien nooit uniform in kleur zal zijn. Dat is net hetgene wat onze tapijten zo mooi maakt. Een ander bijkomend voordeel bij spinnen met de hand, is dat er tijdens het spinnen opnieuw een selectie van de vezel gebeurt: alleen de beste vezel wordt gesponnen. Behalve onze wol, worden ook al onze zijden vezels via dit principe en met de hand gesponnen.

 

4. Kleuren van de garens

Na het handkaarden en handspinnen worden de garens gekleurd. Dit gebeurt door de garens aan een wiel vast te maken. Via dit wiel gaan ze door een grote ketel met een kokend mengsel van water, kleurstof en bindingsmiddel. Doordat onze wol en zijde met de hand werd gesponnen, absorbeert het garen de kleurstof op ongelijke wijze. Hierdoor ontstaan subtiele kleurverschillen in het garen.

 

5. Knopen met de hand

De gekleurde garens worden verzameld bij het weefgetouw. Aan dit weefgetouw werken verschillende knopers naast elkaar voor een periode van 6 maanden (zelfs tot 8 maanden, afhankelijk van de complexiteit van het design). Ze werken knoop per knoop het design verder af tot een geheel. Ze volgen hier een plan op millimeterpapier waarbij elk vierkantje een knoop vertegenwoordigt. Vergelijk het met een computerscherm. Elke pixel staat voor een knoop die deel uitmaakt van de compositie van het design.

 

6. Wassen

Onze wassers spoelen het tapijt met veel water en milde zeep. Ze gaan met spatels over de tapijten heen, om het tapijt soepeler te maken. Deze techniek verhoogt ook de efficiëntie van de zeep, waardoor het tapijt een extra glans krijgt.

 

7. Drogen

Het kostbare tapijt wordt vervolgens gedroogd op één van de vele daken van de gebouwen in en rondom de wasruimte. Het tapijt blijft 2 dagen extra in het zonlicht liggen, omdat ook dit principe het tapijt meer glans zal geven.

 

8. Scheren

Na het drogen wordt het tapijt geschoren tot een normale poolhoogte. Dit proces is zeer delicaat en vereist vakmanschap: omdat de scheermachine met de hand wordt vastgehouden, is het niet evident om overal exact dezelfde druk uit te oefenen. Nochtans is dit noodzakelijk, want de poolhoogte moet identiek zijn over het ganse tapijt. Als er tijdens dit proces iets misloopt, gaat het tapijt verloren.

 

9. Stretchen

Het tapijt wordt vervolgens meegenomen om te rekken. Het wordt op een metalen of houten kader gemonteert. Hier blijft het enkele dagen hangen, om zeker te zijn dat het tapijt 100% recht is.

 

10. Snijden met de hand

De laatste stap is het handsnijwerk. Tijdens dit proces van precisiewerk wordt het achtergrondgedeelte van het ontwerp uitgesneden met een schaar. Dit wordt gedaan door een team van vakmensen om een uniek 3D-effect te creëren, wat resulteert in een buitengewoon detail. We tillen dit proces naar een hoger niveau. Dankzij onze vakmensen maken we tapijten met het fijnste en beste handsnijwerk dat wereldwijd beschikbaar is. Het detail van ons ontwerp overtreft zowat elk ander tapijt ter wereld.

 

Het eindresultaat bij onze klanten thuis:

Wil je onze tapijten beter leren kennen?

Ik geef je graag een persoonlijke rondleiding in onze showroom.

Thibault Van Renne - Albertplein 4 - 8300 Knokke - info@tvr-inspiration.be - T: +32 50 69 50 40